Blod och ben

Förra måndagen var det premiär för Blod och ben, en samproduktion mellan Lumor, moment:teater och Östgötateatern. Jag har haft äran att göra komposition och ljuddesign i världens finaste team!


Lumor har ett par intensiva produktionsår bakom sig. I en rad uppmärksammade föreställningar har vi skildrat den svenska samtiden och dess dilemman. Nu gör vi Blod och ben, en nyskriven pjäs som reser tretusen år bakåt i tiden – för att återvända till nuet med lite klarare blick. Föreställningen görs i samarbete med Östgötateatern.

En ljum vårkväll i Kronobergsparken. Fåglarna kvittrar, solen strilar mellan grenarna. Ett ensamt barn jagar efter sin boll nerför slänten, och plötsligt bryts lugnet av skrikande bildäck och en dov duns. En liten samling människors vägar korsas denna kväll. En sexårig pojke, svävande mellan liv och död, och hans förtvivlade mamma. En sjukvårdare, en förbipasserande och en olycklig bilist. Någon står som förstenad medan någon annan skyndar till undsättning. Någon förhörs av polis. Någon ber.

Blod och ben handlar om föräldrar. Det är tretusen år sedan fader Abraham sägs ha tagit sin pojke i handen, och begett sig till berget i Moria, för att genomföra det yttersta offret. Med Blod och ben återvänder Lumor till denna klassiska myt. Pjäsen är både en samtidsskildring, om föräldrar och barn i det postmoderna tillståndet, och en betraktelse över de traditioner och uråldriga berättelser som formar våra liv. Det är berättelser om lydnad och hopp, om underkastelse och återfödelse, om det yttersta offret – och om tillvarons yttersta mening.


Lumor gör aldrig sin publik besviken, Oskar Thunberg och Paula Stenström Öhman producerar pjäser som alltid hittar det som skaver, obehagliga rapporter från samtiden. – SvD

Otroligt välskriven och dramaturgiskt genomarbetad – Aftonbladet

En pjäs med abrahamitiska anspråk, som samtidigt har roligt åt rollfigurernas totala tafatthet.DN

Isak spelas med fysisk talang och Spindelmannen-mask av Linda Lönnerfeldt. – Aftonbladet

Eva Rexed är träffsäkert orörlig i rollen som en politiker befriad från utstrålning, medan Krister Kern fångar den harklande veligheten hos pappan.DN

Kastar sig mellan norm och förtryckt begär som spränger fram och komplicerar tillvaron. – Arbetaren

En intelligent och mycket välspelad teaternovell – SvD


Text och regi: Oskar Thunberg
Med: Eva Rexed, Krister Kern, Linda Lönnerfeldt
Ljuddesign/komposition: Mira Eklund
Ljusdesign: Olle Axén
Kostymdesign/mask: Patricia Svajger
Dockmakare: Jenny Bjärkstedt
Dramaturg: Magnus Lindman
Grafisk form: Erica Jacobsson
Fotograf/trailer: Julia Mård

Biljetter